Rajtol az F1-es szezon: külön ligában a Red Bull?

Megosztás

A hétvégén a Bahreini Nagydíjjal elindul a 2023-as Formula-1-es szezon, amelynek egyértelműen a címvédő Max Verstappen és csapata vághat neki favoritként, de az élcsapatok versenyzői az Aston Martintól is nagy ugrást várnak.

A múlt heti bahreini teszt után konszenzus alakult ki a versenyzők és a szakértők között is abban, hogy a regnáló világbajnok istálló, a Red Bull várhatja favoritként a 2023-as szezont és annak első futamát, a Bahreini Nagydíjat – írja a Formula.hu. A másik két élcsapat pilótái ezt a csütörtöki sajtónapon is megerősítették – a Mercedes színeiben induló George Russell így beszélt minderről:

„Szerintem egyértelműen mondhatjuk, hogy a Red Bull valamelyest külön ligában játszik ezen a hétvégén itt Bahreinben. De úgy gondolom, talán egy jó csata alakulhat ki mögöttük a második helyért, talán a Ferrarival és az Aston Martinnal.”

A fő kihívónak tűnő Ferrariban ülő Charles Leclerc is úgy érzi, hogy némi előnyben van a Red Bull, bár azt nem tudta megmondani, hogy mekkorában: „Erősen kezdtek. A Red Bull és Max is roppant erősnek tűnik. Csak tesztről volt szó, szóval nehéz számszerűsíteni, mennyivel, de úgy fest, némileg előttünk járnak. Úgyhogy vár még ránk némi munka. Ez még csak a kezdet, de a cél egyértelműen az, hogy javuljunk.”

A sajtótájékoztatón részt vett a címvédő Max Verstappen is, aki így reagált arra a kérdésre, hogy valóban favoritként vág-e neki az idénynek: „Három nagyon jó napon vagyunk túl, és összességében is elég szép fejlődést értünk el a tél során. Persze ezt meg is kell mutatnunk ezen a hétvégén. De nem is csak a mostani hétvégén, hanem utána természetesen folytatnunk kell a fejlesztéseket, ráadásul minden pálya kicsit más az autó viselkedése szempontjából. De igen, a tesztnapok jól sikerültek.”

Amikor azt kérdezték a kétszeres világbajnok hollandtól, hol javult a Red Bull idei versenygépe, az RB19-es a tavaly rekordszámú győzelmet arató elődjéhez képest, az ellenfelek számára aggasztó kijelentést tett a 25 éves pilóta: „Mindenhol. Ez is a cél, mindig próbálunk rajta javítani. Jónak tűnik, jó az egyensúlya. Nyilván minden csapat veszített némi teljesítményt a padlólemezt érintő szabályváltozás miatt, de mindig próbáljuk ezt visszanyerni valahogy.”

Nemcsak a Red Bull favorit státuszában van egyetértés a topcsapatok pilótái között, hanem abban is, hogy az Aston Martin valódi ellenfelük lehet a hétvégén. „Egyértelműen erős autójuk van, és egyértelműen az élmezőnyben fognak harcolni” – fogalmazott például a Red Bull-os Sergio Perez, míg a ferraris Carlos Sainz arra tett utalást, hogy már decembertől kezdve érkeztek olyan pletykák az Aston háza tájáról, amelyek fejlődésről számoltak be. Lewis Hamilton pedig kifejezetten örülne is annak, ha színesebbé válna az élboly általuk:

„Nagyon örülök, hogy az Aston ilyet lépett előre. Nehéz pontosan látni az erősorrendet, hiszen az adatokban nem látjuk, ki milyen üzemanyagszinttel ment és ilyesmi. De úgy fest, nagyon gyorsak, és akár ott csatázhatnak majd az elejében. Mindig reméltem, hogy kettőnél vagy háromnál több csapat lehet majd meccsben, szóval ha végre ezt látjuk, az szerintem pozitívum” – nyilatkozta a Formula.hu jelenlétében a Mercedes hétszeres világbajnoka.

A regnáló világbajnok, Max Verstappen számára Fernando Alonso testbeszéde mondott igazán sokat, szerinte ugyanis optimistának tűnt a spanyol. Maga Alonso azonban ismét elmondta, hogy egyelőre nem a dobogó, hanem a folyamatos fejlődés a céljuk:

„A legjobbunkat fogjuk nyújtani a versenyen, de a dobogó nem a célunk, hogy őszinte legyek. Szerintem a három topcsapat más ligában játszott tavaly: néha még a negyedik legjobb autót is lekörözték. Szóval ekkorát nem tudunk előrelépni egyetlen tél során. Rendkívül elégedettek vagyunk az autóval, de szerintem két lábbal kell a földön állnunk és tovább dolgoznunk ezzel a jó alappal.”

Az Aston Martinnal kapcsolatos hír egyébként, hogy a néhány hete kerékpáros edzés közben balesetet szenvedő és a csuklóját eltörő Lance Stroll a teszt kihagyása ellenére rajthoz állhat a Bahreini Nagydíjon, így ő lesz Alonso csapattársa: a kanadai elmondása szerint nincsenek komoly fájdalmai a múlt heti műtétet követően.

A Formula-1-es évadnyitót tehát a hétvégén rendezik: az időmérő szombaton 16 órakor, a futam vasárnap ugyanebben az időpontban rajtol.

Forrás: Formula.hu; Fotók: Red Bull, Aston Martin

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek